søndag 3. mars 2013

Å Lage tennbriketter.

Det ble en lang og kald vinter i år. Kan ikke huske så lange og stabile perioder med minus grader is og snø.
  Altså ikke en vinter med mye fuktighet og regn. Det har blitt mange,veldig mange kvelder med stearinlys og fyr på peisen.Og det er jo kjempekoselig med varme og pledd. Vi har i løpet av vinteren også fått bevis på at det ikke er bare vi som har en viss ved dille. At ved sitter langt inne i den norske folkesjela fikk vi bevis på NRK. Program om ved en hel kveld og natt. Minutt for minutt med vedfyring og ved. Det var faktisk lærerikt og mye god underholdning for spesielt interesserte.
Det er Holmens mann som stort sett fyrer opp og har den oppgaven. Jeg er igrunnen alltid vært vant med at det er noen som fyrer opp for meg. Det viser seg når jeg er alene hjemme og vil ha det varmt. Jeg vet jo akkurat hvordan det skal være med papir,småved og så den andre veden. Men som regel mangler jeg opptenningsved, og da skjærer det seg. Jeg gir jo aldri opp og prøver nye metoder og dører opp og luft og bark og sånn. Noen ganger er det helt umulig og jeg kan ikke fatte at det noensinne kan bli brann noe som helst sted.I år kom jeg over denne gjenvinningsideen på en messe. Den er absolutt til god hjelp i opptenningsfasen.
En trenger avispapir, trådrester, og lysstumper.  Lysstumpene blir varmet opp. Avisene klippet i passe strimler,rullet og knyttet med tråd. Så blir papirrullene duppet i den varme stearinen. Deretter tørkes det og så har vi laget tennbriketter. En skikkelig DIY og så virker det. Mye lettere å få fyr i ovnen. Jeg skal ta med en bunke til Holmen og legge de i en fin kurv eller Norgesglass. Tennbrikettene ser dekorative ut også.
På arbeidstuen på sykehjemmet til min mor sitter det en mann og klipper, ruller og dupper. Jeg kjøper med meg hver gang.

8 kommentarer:

 1. Tennbriketter er et must:-) Dine er jo så flotte også - samt at jeg likte veldig godt at noen i nærmiljøet faktisk har laget dem! Lykke til med fyring og jeg har lært at klæyvde sider skal vende mot hverandre:-)

  SvarSlett
 2. Hvor var det en god idé,den her.
  Jeg har jo altid masser af lysstumper,så måske det bliver næste projekt.Der er jo altid brug for optændingsblokke.
  Jeg håber at der snart kommer forår også op til jer:)

  Knus og kram herfra

  SvarSlett
 3. Dette er desidert de beste opptenningsbrikettene spør du meg! Og uten tvil de som har mest sjarm!

  SvarSlett
 4. Generelt liker jeg best å tenne opp med never eller tyri, men disse brikettene har jeg ikke sett før og var veldig koselige. Også er det så flott at det er noen som har hatt glede av å lage dem! Flott tips!

  SvarSlett
 5. Hei, jeg har en annen variant som vi lager på hytta. Vi plukker kongler som vi putter i flytende stearin, tar opp med hull sleiv og tørker. Vips så har du tennbriketter😊 Fylt på Norgesglass er de veldig dekorative. Kitty

  SvarSlett
 6. Genialt! Selv liker jeg å lage tennbriketter på denne måten.
  Billig, effektivt og man sparer miljøet.

  Hvis jeg kjøper blir det Norgesbriketten-tennbrikkene, som jeg får kjøpt av mitt barnebarn når det selges gjennom fotballen.

  SvarSlett
 7. Gode tips, skal prøves! Tusen takk for en fin oppskrift.

  SvarSlett
 8. Parafin, da? Stearin er ikke optimalt for ovner….

  SvarSlett