mandag 23. januar 2012

Hvordan klare seg uten elektrisk strøm på Holmen?


Solcelle er selvfølgelig løsningen. Det var allerede montert ett på hytteveggen, men det har vi erstattet med et nytt og mer effektivt. Teknologien går fort fremover. Det nye panelet står løst ute, både fordi det ikke ser så pent ut på hytteveggen, og fordi vi kan flytte det rundt og utnytte solen maksimalt når den endelig er her.


Panelet er koblet til en styringssentral som igjen er koblet til 2 store bilbatterier hver på 125 Ah. Batteriene står ute av veien  i krypkjelleren.


På styringspanelet kan vi følge med hvor mye strøm det er på batteriet. F.eks. på fullt oppladete batterier kan en se fjernsyn i to dager.


Så nå alt dette er i orden kan moroa begynne. Vi ser ikke mye tv, men det er greit å ha. Dette kjøpte vi på Lefdal og må selvfølgelig gå på 12 Volt. Riks TV kort gjør at vi har rikelig med kanaler både hjemme og på Holmen.


Å ha kontakt med verden er viktig på Holmen. I phonen må lades. Det finnes mange dupeditter til det. Her er også en som går på solcelle. Den andre typen kobles til tv en.Denne er kjempeviktig!! Det er en omformer fra 12 Volt til 220 Volt. Dermed kan en lade og bruke f.eks. datamaskin. Mange vil ikke ha det på hytten, men vi opplever at da kan vi bruke Holmen mer. Blant annet kunne jeg være på hytten og skrive eksamensoppgave i en hel uke. Til våren er det flere i familien som kan bo på hytten mens en skal konsentrere seg om oppgaver. Internett er tilgjengelig gjennom  trådløs ice net.
En blir merkelig bevisst strømbruken. På Holmen bruker en strøm tidsavgrenset og en slår alltid av datamaskinen når en har pause. Dette til forskjell fra hjemme der det kan gå 3 til 4 datamaskiner nesten hele døgnet. Det er en tankevekker hvor mye strøm det egentlig går an  å klare seg på selv om en har de fleste tekniske innretninger. Det er noe med å slå på og av.


Av og til trenger en mer strøm til redskaper. Da har vi et bensin aggregat. Dette blir også tidsavgrenset fordi ulempen med det er mye støy. Likevel helt nødvendig til noen maskiner for å få arbeid gjort.Vi tenker på å ta ut en vedkløyver.


For å varme raskt opp i stuen eller lysthuset har vi en gassovn. Den er utrolig effektiv for å få varmen opp raskt. Gass blir også brukt til matlaging og grilling. Jeg hadde ikke bilde av komfyren men den har fire bluss og stekeovn.


Dette er likevel den viktigste varmekilden. En skikkelig Jøtulovn som rommer store vedkubber. For å utnytte varmen har vi en stor kjele til oppvarming av vann.


Ved blir samlet i fine kurver og er alltid fyllt opp til neste besøk.Utelys på solcelle.


Vi har leselys på solcelle. Ellers går det mye i levende lys. Leddlys med bevegelsesdetektor er utrolig nyttig i gangen og boden. Det finnes mange ulike typer på å få kjøpt på f.eks. Biltema.

Holmens mann liker å planlegge og finne ut nye løsninger så det kommer nok flere innlegg om dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar